Samla dina kvitton digitalt – skaffa kundkonto och använd vår app >>

Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-11-05 klockan 19:16. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Innan du bygger din carport, är det viktigt att dubbelkolla med din kommuns byggkontor för regler och eventuell bygglovsansökan. De kan vägleda dig kring storleken på ditt bygge och om det isåfall kräver ett bygglov.

Fundera även på om du kommer att använda din carport till mer än skydd och förvaring av bilen. En carport kan nämligen ha flera användingsområden och ibland kan det vara värt att bygga ut den lite extra, eller lägga till ett förråd. Då kan du till exempel få plats med cyklar, leksaker och trädgårdsredskap. Vill du kanske få plats med en liten verktygsbänk eller ett planteringsbord? Allt detta är viktigt att tänka igenom innan du börjar bygga din carport. Söker du en mer sluten lösning så är det istället ett garage du ska titta på.

carport

Vill du ha en enklare konstruktion och bara behöver tak över din bil så kan det räcka med att bygga stolpar och ett tak, alltså inga väggar. Du kan även köpa färdiga carports direkt i vår webbshop här >>.

Vill du däremot skydda bilen lite extra och undvika att regnet och snön blåser in från sidorna eller att det blir alldeles för kallt på vintern – då kan det vara en god idé att bygga väggar till din carport. Du kan antingen bygga ihop carporten med huset så att det blir en estetisk utbyggnad och få en vägg på köpet. Eller så bygger du den helt separat från huset.

  • Utgå från din aktuella snözon: För att säkerställa att din carports tak kommer att klara av snötyngden är det viktigt att stämma av hur mycket snö som förväntas komma där du bor. Du kan se de aktuella snözonerna här.
  • Hållbarhet: Det kan vara bra att gräva ner kabelskyddsrör om du senare vill kunna montera en laddbox. Du kan även montera solceller på taket för en mer hållbar energiförbrukning.

Steg 1: Planera och mät tydligt ut vart din carport ska byggas. Mät avståndet för stolpar och markera där det ska vara utrymme för förråd eller förvaring, om så önskas. En stabil carport för en bil bör vara ungefär 6m lång och 3,5m bred, vilket också tillåter utrymme för till exempel cyklar.

Steg 2: Bestäm om du ska bygga din carport direkt på grus eller om behöver gjuta en platta. Vid grusunderlag behöver du gräva ner betongplintar där stolparna ska placeras. Plintarna behöver grävas ner ca 70-120cm ner i marken för att vara tillräckligt förankrade. Ska du gjuta en platta krävs större förberedelser. Gräv ut marken och lägg först ut en markduk, sen ett bärlager och ett sättlager. Du kan också behöva dränera plattan så att det inte bildas fukt i konstruktionen.

Steg 3: Placera väggstolpar på plintar och montera takstolar och takbjälkar.

Steg 4: Montera takmaterialet – till exempel plåt, takpapp eller shingel. Passa även på att installera solceller på taket för att få en bättre energiförbrukning. Bygg eventuellt väggar längs med stolparna om du vill ha mer skydd än bara taket.

Steg 5: Har du grävt ner ett kabelskyddsrör så möjliggör det att sätta upp belysning och eventuellt även en laddbox.

Carport
upp