Verktyg Material
  • eller

Ska du bygga en låg altan kan du montera den direkt på betongplattor, men ska du däremot bygga en högre altan behöver du bygga den på plintar för att skapa en stabil grund.

Tryckimpregnerat trä:
Detta är det mest vanliga materialet för att bygga en altan på plintar. Tryckimpregnerat trä behandlas med kemikalier för att öka dess hållbarhet och skydda mot röta och insektsangrepp. Det finns olika typer av tryckimpregnerat trä, beroende på hur det behandlas. Generellt sett är tryckimpregnerat ett billigare alternativ än tryckimpregnerat cederträ eller andra exotiska träslag.

Hårdträ:
Hårdträ, såsom lärk eller ek, är en annan vanlig typ av trä som används för att bygga altaner. Hårdträ är känt för sin höga hållbarhet och motståndskraft mot röta och insekter.Lärk är en populär träsort till altaner på grund av sinhöga hållbarhet och naturliga motståndskraft för röta och svamp. Det är också ett hårt träd, det är resistent mot glid och väderförhållanden. Alla träsorter är inte resistenta mot väderförhållanden utan det finns vissa trä sorter som är mer lämpade för utomhusanvändning, som till exempel hårdträ. Gran och björk är två exempel på träsorter som är mindre resistenta mot olika väderförhållanden. Med ordentlig rengöring och behandling kan man dock förlänga dess livslängd.

Kompositträ:
är ett material som är tillverkat av en blandning av träfiber och plast. Det är ett miljövänligt alternativ som inte ruttnar eller deformeras på samma sätt som trä. Det är också lätt att underhålla eftersom det inte behövs målas eller behandlas på samma sätt som trä. Det kan dock vara dyrare än traditionellt trä.

Altaner kan kräva bygglov beroende på hur de ser ut och är byggda. Ett vanligt trädäck som är byggt i marknivå kräver oftast inte bygglov. Däremot kan en altan kräva bygglov om den räknas som en nybyggnad eller en tillbyggnad eller ändrar byggnadens yttre utseende avsevärt. Detta blir oftast aktuellt när altangolvet får en viss höjd över marken. Särskilt när altanen ska byggas på sluttande mark och ett utrymme skapas under altanen kan du behöva tänka på detta.

Läs mer på

Felaktig placering av plintarna:
Placeringen av plintarna är viktig för altanens stabilitet och hållbarhet. Se till att plintarna är placerade på en jämn och stabil yta, och att avståndet mellan plintarna är korrekt enligt altanens storlek och vikt.

Felaktig nivå på plintarna:
Det är viktigt att plintarna är i lod och på samma nivå för att undvika att altanen blir sned eller ojämn. Använd en nivå för att kontrollera att plintarna är i lod och justera höjden med hjälp av grus eller makadam under plintarna.

Användning av fel material:
Användning av fel material kan påverka altanens stabilitet och hållbarhet. Fel material kan till exempel vara trä av låg kvalité som exempelvis björk då det är mer benäget att spricka och desformeras av väderförhållanden. Använd material av hög kvalité och som lämpligt för din altan, som tryckimpregnerat trä eller hårdträ för ramen och altanbrädorna.

Felaktig konstruktion:
Felaktig konstruktion kan givetvis också påverka altanens stabilitet och hållbarhet. Bygg en stark och stabil altan direkt från grunden för att säkerställa att konstruktionen håller hela vägen.

Felaktig fästning av altanbrädor:
Felaktig fästning av altanbrädor kan orsaka att de rör sig eller glider, vilket kan påverka altanens stabilitet. Fäst altanbrädorna ordentligt på ramen med hjälp av rätt skruv eller spik.

Undvika att använda stag och hängslen:
Det är alltid bra att använda sig av stag och hängslen för att fästa plintarna då detta kan påverka altanens stabilitet. Var därför noga med att inte undvika detta.

Rengöra
Rengör din altan regelbundet med en borste och en mild tvållösning, alternativt tralltvätt (länka), för att ta bort smuts och fläckar.

Skydda
Använd en skyddande beläggning för att din altan ska stå emot fukt och UV-strålar bättre. Du kan behandla med altanen med olja, lasyr eller impregnering – beroende vilket utseende samt skydd du är ute efter. Välj den behandling som passar ditt träslag och din altans placering bäst.

Underhålla & lufta
Inspektera din altan med jämna mellanrum, för att hitta eventuella skador och sprickor. Reparera skadorna/sprickorna så snart som möjligt, för att undvika att de blir större. Se också till att hålla löv och annat skräp borta från altanen. Detta hjälper till att förhindra fukt och mögel.

Genom att följa dessa råd kan du förlänga livslängden på din altan och se till att den fortsätter att vara en vacker och funktionell del av ditt hem.