Markera upp altanens tänkta storlek och kryssmät. Diagonalerna ska vara lika långa.
Så bygger du en altan på plintar
Vill du bygga en altan på plintar? Här visar vi hur du går tillväga - steg för steg. Du får även svar på de vanligaste frågorna som rör altanbygge på plintar.
Det här behöver du till ditt projekt
Verktyg | Material |
---|---|
Observera:
HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.
Bygga altan på plintar – steg för steg
Gjut plintar med hjälp av våra gjutrör, alternativt gräv ner färdiga plintar. Avståndet mellan plintarna bör inte överstiga 2m. Plintarna ska hamna i linje med varandra samt ligga i våg (använder du plintar med justerbara stolpskor finns det möjlighet till efterjustering om plintarna inte skulle hamna i våg). Den inre bärlinan skruvas fast mot husväggen med en distans på ca 10-20mm.
Var noggrann och väg av med ett långt vattenpass. Montera den yttre bärlinan på plintarna och väg av (Ska man bygga ett räcke runt altanen skruvas stolpar fast i plintarna. I detta fall skruvas bärlinorna fast i stolparna). Fortsätt med bärlinorna runt hela konstruktionen och parallellt med väggen. Mellan bärlinorna monteras golvreglar (stödregel) med vanligtvis ett cc-avstånd på 600mm. Golvreglar fästes med spik, skruv eller balkskor i bärlinorna.
Skruva därefter fast trallbrädorna. Börja utifrån och fortsätt sedan in mot väggen. För att få en snygg inramning av golvtrallen kan trallbrädor monteras runt om och skapar på så sätt en inramning runt altanen. Av estetiska skäl kan en front byggas runt altanen. Fronten kan byggas av trall eller finsågade, impregnerade brädor som täcker plintarna samt hålrummet under.
Ett av de vanligaste sätten att montera trall är med synliga skruvar. Du börjar med att förborra i trallbrädorna (om du använder ett hårt träslag som exempelvis Bangkirai) för att sedan skruva fast dem med rostfria trallskruvar. Din altan är nu klar!
Läs fullständig beskriving av hur man skruvar i trall här >>
Produkttips
Frågor & svar om att bygga altan på plintar
När måste jag välja plintar framför stenplattor?
Ska du bygga en låg altan kan du montera den direkt på betongplattor, men ska du däremot bygga en högre altan behöver du bygga den på plintar för att skapa en stabil grund.
Vad är de bästa materialen för att bygga en altan på plintar?
Tryckimpregnerat trä:
Detta är det mest vanliga materialet för att bygga en altan på plintar. Tryckimpregnerat trä behandlas med kemikalier för att öka dess hållbarhet och skydda mot röta och insektsangrepp. Det finns olika typer av tryckimpregnerat trä, beroende på hur det behandlas. Generellt sett är tryckimpregnerat furu ett billigare alternativ än tryckimpregnerat cederträ eller andra exotiska träslag.
Hårdträ:
Hårdträ, såsom lärk eller ek, är en annan vanlig typ av trä som används för att bygga altaner. Hårdträ är känt för sin höga hållbarhet och motståndskraft mot röta och insekter.Lärk är en populär träsort till altaner på grund av sinhöga hållbarhet och naturliga motståndskraft för röta och svamp. Det är också ett hårt träd, det är resistent mot glid och väderförhållanden. Alla träsorter är inte resistenta mot väderförhållanden utan det finns vissa trä sorter som är mer lämpade för utomhusanvändning, som till exempel hårdträ. Gran och björk är två exempel på träsorter som är mindre resistenta mot olika väderförhållanden. Med ordentlig rengöring och behandling kan man dock förlänga dess livslängd.
Kompositträ:
Kompositträ är ett material som är tillverkat av en blandning av träfiber och plast. Det är ett miljövänligt alternativ som inte ruttnar eller deformeras på samma sätt som trä. Det är också lätt att underhålla eftersom det inte behövs målas eller behandlas på samma sätt som trä. Det kan dock vara dyrare än traditionellt trä.
Krävs det bygglov för att bygga en altan på plintar?
Altaner kan kräva bygglov beroende på hur de ser ut och är byggda. Ett vanligt trädäck som är byggt i marknivå kräver oftast inte bygglov. Däremot kan en altan kräva bygglov om den räknas som en nybyggnad eller en tillbyggnad eller ändrar byggnadens yttre utseende avsevärt. Detta blir oftast aktuellt när altangolvet får en viss höjd över marken. Särskilt när altanen ska byggas på sluttande mark och ett utrymme skapas under altanen kan du behöva tänka på detta.
Läs mer på boverket
Vilka är de vanligaste felen när man bygger en altan på plintar?
Felaktig placering av plintarna:
Placeringen av plintarna är viktig för altanens stabilitet och hållbarhet. Se till att plintarna är placerade på en jämn och stabil yta, och att avståndet mellan plintarna är korrekt enligt altanens storlek och vikt.
Felaktig nivå på plintarna:
Det är viktigt att plintarna är i lod och på samma nivå för att undvika att altanen blir sned eller ojämn. Använd en nivå för att kontrollera att plintarna är i lod och justera höjden med hjälp av grus eller makadam under plintarna.
Användning av fel material:
Användning av fel material kan påverka altanens stabilitet och hållbarhet. Fel material kan till exempel vara trä av låg kvalité som exempelvis björk då det är mer benäget att spricka och desformeras av väderförhållanden. Använd material av hög kvalité och som lämpligt för din altan, som tryckimpregnerat trä eller hårdträ för ramen och altanbrädorna.
Felaktig konstruktion:
Felaktig konstruktion kan givetvis också påverka altanens stabilitet och hållbarhet. Bygg en stark och stabil altan direkt från grunden för att säkerställa att konstruktionen håller hela vägen.
Felaktig fästning av altanbrädor:
Felaktig fästning av altanbrädor kan orsaka att de rör sig eller glider, vilket kan påverka altanens stabilitet. Fäst altanbrädorna ordentligt på ramen med hjälp av rätt skruv eller spik.
Undvika att använda stag och hängslen:
Det är alltid bra att använda sig av stag och hängslen för att fästa plintarna då detta kan påverka altanens stabilitet. Var därför noga med att inte undvika detta.
Hur underhåller jag min altan på plintar på bästa sätt?
Rengöra
Rengör din altan regelbundet med en borste och en mild tvållösning, alternativt tralltvätt (länka), för att ta bort smuts och fläckar.
Skydda
Använd en skyddande beläggning för att din altan ska stå emot fukt och UV-strålar bättre. Du kan behandla med altanen med olja, lasyr eller impregnering – beroende vilket utseende samt skydd du är ute efter. Välj den behandling som passar ditt träslag och din altans placering bäst.
Underhålla & lufta
Inspektera din altan med jämna mellanrum, för att hitta eventuella skador och sprickor. Reparera skadorna/sprickorna så snart som möjligt, för att undvika att de blir större. Se också till att hålla löv och annat skräp borta från altanen. Detta hjälper till att förhindra fukt och mögel.
Genom att följa dessa råd kan du förlänga livslängden på din altan och se till att den fortsätter att vara en vacker och funktionell del av ditt hem.