Varför ska man behandla trä?
Träets tre främsta fiender är fukt i alla former, UV-strålning och skadeorganismer av olika slag. Fukt skadar trä på flera olika sätt. Om fukt väl tränger in i träet påverkas det inte bara av direkt solljus eller frost, utan även då stora temperaturskillnader uppstår. Träet spricker, och mer fukt kan tränga in. Yttre påverkan som värme, kyla eller frost förstärker vattnets verkan, vilket dessutom ger en perfekt grogrund för skadeorganismer.
Solljus påverkar träet främst i form av UV-strålning. Om träet är oskyddat, löser UV-strålarna upp det så kallade ligninet (en viktig beståndsdel i trä), och skapar brunaktiga sprickor som sedan regn kan rinna ner i. Kvar blir den ljusa cellulosan, och träet blir grått och sprött. Om träet grånat, angrips det snabbt av alger, mossa, mögel, insekter och andra skadeorganismer som skadar träet, vilket snabbt kan förstöra det helt. Genom att utföra skyddande åtgärder i tid, med behandling, regelbunden kontroll och upprepning vid behov, förhindrar du att byggdelar i trä förfaller i förtid, och ger dem istället en långvarig hållbarhet.
Om träet är placerat lodrätt i en konstruktion kan vatten tränga in djupt i träfibrerna och vatten på träytan kan leda till mögelbildning. Det är bättre om du slipar träytor respektive träkanter runda, eller sågar dem snett, så att vattnet kan rinna bort och inte tränga in i träet.
Använd långtidsskyddande lasyr för snickerier som fönster och dörrar. Dessa har god elasticitet och väderbeständighet. Snickerier som fönster och dörrar måste stå emot mycket. Trots fukt- och temperatursvängningar får de inte skeva och måste även skyddas mot svamp och andra skador. Vill du måla dina fönster och dörrar i
Övriga ytor som paneler, staket eller lusthus behöver en strykning med