Planera trädgårdsdammen
Från idé till färdig damm – det finns en del saker att tänka på innan din trädgårdsdamm står på plats och en ordentlig planering gör jobbet lättare. Det finns också en del frågar att svara på innan du börjar planera din damm:
- Vilken typ av damm ska det vara – naturdamm eller prydnadsdamm?
- Hur stor ska den vara?
- Vilken form vill du att den ska ha?
- Ska det finnas fiskar i den?
När du svarat på dessa frågor bör du börja planera och tänka på följande saker:
Välj rätt plats i trädgården
Plantera växter i dammen
Observera:
Använd inte vanlig planteringsjord i dammen! Denna jord innehåller mycket näringsämnen som inte är lämpligt i trädgårdsdamen, då den främjar tillväxten av alger.
- Det är bäst att plantera växter i din damm mellan mars och juni, så att de kan växa optimalt i milda temperaturer och mycket sol.
- Börja i djupvattnet (zon 5) och arbeta dig in mot dammkanten.
- Det är bäst att placera dammväxterna i
som är fyllda med eller en blandning av (6 till 8mm) och vattenväxtjord. - Lägg ett lager
eller fint (6 till 8mm) som bas för planteringskorgarna. - Sänk försiktigt korgarna med växterna till de djupare områdena av dammen och täck dem med
. - Gruppera höga växter runt kanten som bakgrund för sina lägre motsvarigheter. Under det första året växer växterna inte lika snabbt. Oroa dig inte, det här är normalt.
- Använd inte flytande växter under det första året. Detta för att de andra växterna behöver så mycket näringsämnen att det inte finns tillräckligt med näring kvar i vattnet för de flytande växterna.
- Gräv ner dammväxterna i zon 1 och zon 2 i ett lager av
tills planteringskorgarna inte längre syns. - Du bör gallra kraftigt bevuxna växter regelbundet. Annars finns det risk för att din damm fort växer igen.
- Se till att näckrosor har tillräckligt med utrymme för att utvecklas fritt. Vissa liljearter kräver upp till 3m².
Fiskar i dammen
Observera:
Undvik att skaffa fiskar till dammen under första året. Detta för att låta dammens naturliga ekosystem bli stabilt först.
Fiskar kräver inte jättemycket näring av sin mat, men de mår bra av en balanserad kost precis som vi gör. Ensidig och felaktig utfodring kan leda till sjukdomar som tarminflammation, känslighet för stress och immunbrist.
Skötsel av dammen
Beroende på säsong finns det olika saker du bör göra för att hålla din trädgårdsdamm i gott skick. Här har vi samlat tips och råd för hur du underhåller din trädgårdsdamm – årstid för årstid.