Sam Hunt står i ett enormt damm-moln. Slipmaskinen har precis slutat rotera när han drar det stora grå andningsskyddet från mun och näsa. ”Ett smutsigt jobb”, säger 29-åringen med slitna jeans, cool T-shirt och lockigt brunt hår, i vilket ett tunt lager av pulveriserat trä nu lägger sig. Sedan skrattar han. ”Det är en del av det.”

Sam står i sin verkstad i Kingswood, en förort öster om Bristol i sydvästra England. Framför honom, på ett stort bord, ligger en underarmslång bräda som han just har slipat. Bakom honom hänger snyggt sorterade verktyg på väggen: sticksågar, filar, hyvlar, skruvmejslar. Under dem, på bänkskivan, finns sladdlösa borrskruvdragare, penslar, färgburkar och andningsskydd. Trästyckena som lutar sig mot arbetsbänken är särskilt slående: ovala brädor, ibland avsmalnande i ändarna, ibland rundade, vissa med ojämna kanter som ser ut som stjärtfenan på en fisk.

Från trä till bräda. Med lite material och några verktyg skapas frihet på hjul.

Från trä till bräda. Med lite material och några verktyg skapas frihet på hjul.

Sam bygger skateboards. Inte vilka som helst, utan måttbeställda. Sam kom på idén under sitt fösta år på Herefordshire and Ludlow College, en och en halv timme norr om Bristol. Det är känt för sitt Rural Crafts Centre, där man kan utbilda sig inom t ex smide, sadelmakeri eller möbeltillverkning. ”Jag hade anmält mig till en hantverkskurs. När jag hade avslutat alla mina projekt för lärlingsåret, sa min handledare: ’Gör bara vad du känner för att göra.’ Så jag byggde en skateboard”, säger Sam. ”Min handledare älskade den.”

Sam Hunt designar och bygger skateboards i sin verkstad i Bristol.

Sam Hunt designar och bygger skateboards i sin verkstad nära Bristol.

Sam har åkt skateboard sedan han var elva eller tolv år gammal. Svängt genom det lokala köpcentret, åkt slalom mellan de förbipasserande, grindat längs bänkar. Han har knäckt nyckelbenet under sina manövrer, spräckt hälbenet och krossat sina anklar. Ouch! För Sam är dock sporten också ett utlopp. ”Här kan jag släppa all stress som har byggts upp i vardagen. Skateboarding rensar huvudet, skjuter serotonin genom kroppen och ger dig vingar. Du kan utöva skateboarding var som helst. På gator, över trappor, eller under broar.” En sport utan några regler.

Sam Hunt

Bristol är den perfekta lekplatsen för Sams dröm om att skapa sina egna brädor. Den kuperade staden är som gjord för en åkare. Park Street, som går från universitetet ner till gamla stan, är en av de brantaste och längsta gatorna i landet. Efter att ha åkt utför den är många åkare helt euforiska. Sedan finns det många skateparker som lokalbefolkningen har satt ihop själva av lastpallar och plywoodskivor. Var skulle hans märke BackBone Boards passa bättre än här?

Det börjar 2015. ”Jag tillbringade nästan ett år med att experimentera med olika träslag, ritade designs, byggde brädor och testade dem på gatan och i halfpipe”, säger Sam. Han gav till och med några av dem kicktails genom att böja träet. De böjda ändarna, med vilka du kan skapa bättre hävstång för hopp och knep, är ovanliga för cruising-skateboards.

Med en elhyvel och planhyvel bearbetar han ut träplankorna till en jämn tjocklek, jämnar ut ojämnheter och limmar ihop olika träslag. Sedan skär han den grova biten till en elegant form med fräs och bandsåg. Hans nya projekt som ligger på bordet framför honom har en spetsig nos och förblir oval i andra änden.

I nästa steg slipas kanterna och ytorna på den nyskapade brädan. Den slätas ut och fasas något. Där är det igen, dammet som sätter sig på håret och kryper in i T-shirten. Men sak samma, för nu börjar det riktiga roliga.

Sam klistrar en folie gjord av kiselkarbid på ovansidan av brädan. De tre ränderna, två breda på kanten och en smalare i mitten, känns som sandpapper och ger bättre grepp när man står på brädan. På undersidan av brädan målar Sam sedan en triceratops dinosaurie, med en fin pensel och svart färg. Den konstnärliga målningen är mer än bara ett beställningsverk för Sam, det är också ett unikt minne för varje enskild bräda och en slags personlig signatur. Hans kreativitet känner inga gränser. Han har tidigare målat vithajar på brädorna, stenbockar och rådjur med huvudet genom väggen i full fart. Det är sånt som han gillar.

När brädan har dekorerats och behandlats med klarlack, borrar Sam åtta hål i den, fyra per truck (hjulaxel), och skruvar sedan dem och hjulen under brädan. Slutligen bränner han BackBone-logotypen på ovansidan av brädan med en glödande brännstämpel. Den sista detaljen.

Med brännstämpeln får brädorna från BackBone Boards sin mycket speciella signatur.

Dags för logotyp. Med brännstämpeln får brädorna från BackBone Boards sin mycket speciella signatur.

Om du tittar på Sam hur han ritar de skurna kanterna i träet med en penna, hur han stryker hörn och kanter medan han slipar, verkar det som om han är i trans. Han tycker om hantverk och älskar lukten av fransk valnöt, ek, ask, iroko, sapele och mahogny. ”Det är sällan man är ensam i verkstaden, det är oftast någon som är där. Men i slutändan är det bara du och brädan,” säger han och fortsätter. ”Det är särskilt spännande när jag startar ett nytt projekt. Att se denna råa träbit förvandlas till något som du faktiskt använder för att åka skateboard med, det är helt enkelt det bästa.”

Sam kan ännu inte leva på det. 2020 skapade han bara en handfull skateboards till nära och kära. Hans små cruising-brädor är ”old school” och därför bara intressanta för en liten del av skateboard-scenen. De är inte heller lika billiga som de stora tillverkarnas produkter som översvämmar marknaden med nya modeller varje säsong. ”Mina brädor är inte gjorda för massorna”, säger Sam.

Han betalar hyra och levnadskostnader med inkomsterna från sin firma ”Contrast Timbers” där han tillverkar möbler med en vän. ”Jag startade inte BackBone Boards för att bli rik på det. Det handlade mer om att dela en passion.”

Sam Hunt

Sam skulle aldrig ändra den grundläggande metoden för BackBone Boards. Hans brädor ska vara handgjorda och något mycket speciellt. Sam vill inte heller bidra till föroreningarna. ”Alla letar desperat efter en lösning på det enorma plastberget som förgiftar våra kontinenter och hav. Och ändå tillverkas plastskateboards fortfarande, snabbt och billigt. Det är bisarrt!"

Skräddarsydda. Alla BackBones skateboards är unika.

Skräddarsydda. Alla BackBones skateboards är unika.

Sam skaffar sitt material från en lokal handlare som bara köper och säljer engelskt trä, eller från ett skogsföretag i länet Wiltshire strax utanför staden. ”Om du tar hand om det och tar hand om det väl, är trä är ett mycket hållbart material som du kan använda för alltid.”

En handgjord, miljövänlig och hållbar skateboard. Det går fortfarande att skapa något att rulla med, kick för kick. Precis som på femtiotalet, när ett par surfare skruvade fast hjul under sina brädor och skapade en revolution.