Galjonsfigurmakaren
2021-08-04
På ön Harriersand i floden Weser designar och restaurerar Claus Hartmann galjonsfigurer för segelfartyg och yachter. Han arbetar med motorsåg, tandläkarborr och skalpell. Galjonsfigursmakaren är en av de sista i sitt slag. Han har själv lärt sig hantverket.
Claus Hartmann har viktiga gäster. I sin verkstad finns en illa åtgången dam av trä, som väger 150 kilo och som stående mäter 1,7 meter i höjd. För nästan 20 år sedan var ”Lissi”, som damen kallas, hans första uppdrag. Sedan dess har hon vart femte år, återkommit för restaurering till Claus på ön Harriersand i floden Weser, efter långa segelturer på Nordsjön och Östersjön samt i Medelhavet. Så här fungerar det med många figurer som Claus byggt. De är ständigt utsatta för sol, frost, vind och saltvatten.
Claus har redan fyllt sprickan som går från ”Lissis” huvud och ner i hennes kropp. För att göra det fyllde han försiktigt in ett plastmaterial med en spruta. Förr brukade Claus inte hugga ut galjonsfigurerna ur ett stycke. Han brukade limma ihop stycken av lärkträd. ”Lärkträet innehåller mycket harts och är därför lämpligt för sjöfart. Om det spricker beror det på de limmade fogarna och de kan repareras”, förklarar han. Färgen på figurens röda, blå och vita klänning har delvis nötts bort och figuren har ett hål i magen. ”Här är den fäst mot fören med en stålbult”, säger Claus. Sedan lutar han den försiktigt tillbaka på en träbock.
I skolan kom Claus på idén att måla maritima scener i delftblått på brickor. Det gav honom lite extra fickpengar. Han gick till havs några veckor, och bestämde sig då för att i stället studera medicin. Men redan då hade han arbetat med att snida mindre figurer på fritiden och även vågat sig på att arbeta i större format. Plötsligt slog honom tanken. ”Varför inte snida riktiga figurer för att finansiera mina studier?”