Esther fäller en gran
2021-12-03
Fälla sin egen julgran? Artikelförfattaren Esther har aldrig gjort det förut. Men hon vill verkligen, så hon beger sig till en julgransodling.
![Esther fäller en gran Esther fäller en gran](https://media.hornbach.se/cmsm/de/chke2-27/083f68ef1c5385b338b7a2309832df/wir-machen-das-tannenbaum-schlagen-992x661.jpg)
Granen står så grön och grann i stugan, granen står så grön och grann i stugan… Esther känner att julstämningen smyger sig på och hon har bestämt sig. I år ska hon äntligen hugga en julgran själv.
December, är svaret på frågan om min favoritmånad. I Hamburg innebär december vanligtvis regn och kyla, men sällan snö. Men det betyder också juletid. Och jag älskar julen. Utöver själva ledigheten finns förväntan, förberedelser och julpynt. Och, så klart, julgranen.
Det är viktigt att det är en riktig julgran. Det har jag insisterat på ända sedan jag flyttade in mellan mina egna fyra väggar, för mina föräldrar hade inte det. Varje år släpade de ner den gamla plastjulgranen från vinden. Det tyckte att det blev mindre rörigt så, och den såg okej ut. Sedan dekorerade vi den tillsammans. Jag gick all-in med glitter, som om jag tvångsmässigt skulle kunna skapa julstämning med det. Resultatet blev dock en lägenhet som inte luktade barr. Mer som en påse gamla plastkulor.
Esther Acason
Jag har aldrig huggit en julgran förut. Det är dags att ändra på det. Med vår fotograf Lucas kör jag till Wenzendorf nära Hamburg. Här, på Hof Oelkers, har julgranar odlats i över 50 år och här ska jag hugga min första julgran. Jag kommer garanterat att hitta det jag letar efter på den 500 hektar stora odlingen.
Jag är glad och stolt och drar in doften av granen. Inte helt förvånande doftar den mycket bättre än den gamla plastgranen. Det är definitivt julkänsla här. Jag bestämmer mig redan nu för att jag ska fälla min egen julgran nästa år också. Kanske en storlek mindre, så att den passar in i min lägenhet.
Text: Esther Acason | Fotos: Lucas Wahl
5 tips på hur du fäller och reser en gran
1. Rätt utrustning
Kläder efter väder och rejäla skor. Ta med dig arbetshandskar och använd en bågsåg. Att ta med yxa eller motorsåg rekommenderas inte av säkerhetsskäl.
2. Förberedelse för transport
Tänk i förväg på om granen får plats i bilen eller på taket. Utrusta bilen till exempel med filtar eller skydd inuti. Ta med spännband eller rep för transport på takräcke.
3. Korrekt förvaring
Om du inte planerar att sätta upp granen direkt måste du förvara den på en plats som är så sval som möjligt, skyddad från vind och sol. Granen ska ligga kvar i nätet tills du reser den men den får inte förvaras i lufttät förpackning.
4. Resa granen
Om möjligt bör den inte resas förrän strax före jul. Barren torkar ut på grund av den varma inomhusluften och blir benägna att falla av.
5. Skötsel
Granen behöver vattnas regelbundet. Beroende på trädets storlek, ca 1–2 liter per dag.