Balinesiskt trädgårdsparadis
2021-05-25
Klaus och Sabine Frank bor i ett paradis – deras grönskande trädgård i Erfurt har inspirerats av ön Bali. I nästan 30 år har de jobbat med den. Nu är den full med en massa bladgrönt, dammar, bäckar, eldfat samt vilstolar och sittplatser under torkade palmblad.
![Balinesiskt trädgårdsparadis Balinesiskt trädgårdsparadis](https://media.hornbach.se/cmsm/de/chke2-93/2fa3a1824ec724074a13ed730b58c5/meisterwerk-traum-von-bali-992x661.jpg)
Den nya väggen i det grönskande paradiset – som ser ut som från ett fjärran land och inte alls som att det hör hemma i Thüringen i Tyskland – hade knappt hunnit byggas upp förrän den riskerade att rasa. I höstas byggde Klaus Frank från Erfurt en sex meter bred och tre meter hög vägg av platta lådor fodrade med täckväv och fyllda med jord – när allt hade vattnats hade han konstruktionen till en vertikal trädgård. När den väl hade fyllts med växter försvann det insynsskydd som grannen hade byggt bakom den. Klaus märker då att lådorna bågnar i botten på grund av tyngden: ”Allt blev för tungt helt enkelt. Jag var tvungen att riva ned alltihop och börja om. Men så är det när man provar på nya grejer.”
Ett exotiskt paradis skapas på en 800 kvadratmeter stor före detta koloniträdgårdstomt i stadsdelen Gispersleben i den nordvästra delen av Erfurt... Först behövde den gamla trädgården röjas. ”Vi rev ut allt”, berättar Klaus. ”Bygglovet till huset hade vi redan, men det var den enorma näckrosdammen vi började med.” Precis som med simbassängen på bakgården senare gräver Klaus ut jorden för hand och klär hålet med duk. Näckrosdammen är själva hjärtat av trädgården. Den rymmer 200 kubikmeter vatten och har små broar som det simmar karpar under. ”Och guldfisk som vi aldrig planterat in”, säger Klaus. Förmodligen har djur fört med sig guldfisksrom hit. Kanske var det grodan som flyttade in redan innan dammen var helt fylld. Eller ankorna, möjligtvis. Ett par har fött upp sina ungar här i flera år.
Den balinesiska trädgården i Thüringen är naturligtvis ”vinterhärdig”, liksom all grönska i den. Det som ser så exotiskt ut på sommaren är inhemskt eller så har växterna framodlats på ett sätt så att de tål frosten i Europa. Så när som på rispappersbusken, som Klaus nyligen upptäckte och planterade ett första exemplar av i en kruka. Busken har övervintrat inomhus och har nu placerats ut i trädgården. Bladen är inte bara härligt stora. Klaus är särskilt förtjust i den neongröna färgen.
Text: Andrea Freund | Foto: Klaus Frank