Ficus & bonsai
Citronfikus FLORASELF Ficus microcarpa Ginseng ca 80cm Ø27cm inkl. keramikkruka Liam
(0)Fönsterfikus mix FLORASELF Ficus Mix ca 170cm krukstorlek Ø27cm FloraSelf 35 år jubileum
(0)Citronfikus FLORASELF Ficus microcarpa Ginseng ca 70cm Ø25cm inkl. keramikkruka Liam
(0)Citronfikus FLORASELF Ficus microcarpa Ginseng krukstorlek Ø15cm inkl. keramikkruka Sophia blandade utföranden
(0)Citronfikus FLORASELF Ficus microcarpa Ginseng krukstorlek Ø11cm inkl. keramikkruka Sophia blandade utföranden
(0)Citronfikus FLORASELF Ficus microcarpa Ginseng ca 45cm Ø21cm inkl. keramikkruka Liam
(0)Citronfikus FLORASELF Ficus microcarpa Ginseng krukstorlek Ø18cm inkl. keramikkruka Sophia blandade utföranden
(0)Citronfikus FLORASELF Ficus microcarpa Ginseng Ø14cm inkl. keramikkruka Rustic Touch
(0)Citronfikus FLORASELF Ficus microcarpa Ginseng ca 40cm Ø19cm inkl. keramikkruka Noah
(0)Citronfikus S-Shape FLORASELF Ficus microcarpa Ginseng ca 60cm Ø23cm inkl. keramikkruka Rustic Touch
(0)Citronfikus FloraSelf Ficus microcarpa Ginseng höjd ca 45cm inkl. ytterkrukan Noah i keramik Ø 23cm
(0)Citronfikus FLORASELF Ficus microcarpa Ginseng ca 30cm Ø12cm inkl. keramikkruka Noah
(0)Citronfikus FLORASELF Ficus microcarpa Ginseng ca 35cm Ø15cm inkl. keramikkruka Noah
(0)Citronfikus FLORASELF Ficus microcarpa Ginseng ca 20cm Ø11cm inkl. keramikkruka Forest
(0)Kategorier inom samma överkategori
Populära varumärken inom kategorin "Ficus & bonsai"
Populärt sortiment inom kategorin "Ficus & bonsai"
Köp fikus & bonsai på HORNBACH
Att inreda sitt hem med gröna växter är både bra för din inomhusmiljö samt att det ser trevligare ut. Tack vare fikusens höjd kan den många gånger användas som en rumsavdelare. Ficussläktet, med sina över 800 arter, är en av de mest mångsidiga och omfattande växtfamiljerna i familjen mullbärsväxter, dock är det långt ifrån alla dessa sorter som används som prydnadsväxter. Ursprungligen från tropiska och subtropiska klimat över hela världen, har flera arter blivit populära krukväxter i Sverige. Ficus är känd för sina robusta egenskaper och vackra bladverk som kan variera i form och färg.
Bland de mest uppskattade fikus sorterna hittar vi:
Ficus Benjamina ( Benjaminfikus) | Ficus Lyrata ( Fiolfikus) | Ficus Elastica ( Fönsterfikus) | Ficus Microcarpa ( Citronfikus) | Ficus Binnendijkii (Bambufikus)| Ficus Deltoidea (Pillerfikus) | Ficus Clusia Rosea ( Narrfikus)
Dessa arter skiljer sig åt i utseende, från Benjamin fikusens hängande grenar till Fönsterfikusens tjocka, glänsande blad.
Skötselråd för fikus
De flesta fikusplantor är över lag lättskötta och kan bli långlivade följeslagare med rätt skötsel. De trivs i ljusa miljöer men bör skyddas från direkt eftermiddagssol, vilket kan orsaka brännskador på bladverken. Jorden bör hållas jämnt fuktig, men inte genomvåt, och det är viktigt att krukan har dränering för att undvika att rötterna blir stående i vatten. För att din fikus ska trivas så uppskattar den även en dusch i samband med vattningen. En stabil inomhusmiljö med begränsade temperaturväxlingar och drag föredras. Flyttar du din fikus under vintermånaderna, då växten har sin viloperiod kan detta resultera i att den tappar sina blad.
Skötsel i korthet:
- Vattning: Låt jordens övre skikt torka ut mellan vattningarna
- Gödning: Gödsla med krukväxtnäring för gröna växter under växtsäsongen
- Placering: Placera i ljus till halvskugga, undvik direkt sol
- Temperatur: Trivs bäst i temperaturer mellan 18–24 grader
- Beskärning: Beskär för att upprätthålla form och storlek eller för att uppmuntra förgrening
Föröka en fikus
En fikus kan bli en mycket stor och hög växt och du kan beskära den för att den ska behålla formen. Detta görs då på våren, när växtperioden börjar komma i gång igen. Förökning av ficus kan göras genom sticklingar, dessa kan du passa på att ta samtidigt som du beskär din fikus. Skär en av en frisk stickling med flera blad och placera antingen direkt i fuktig jord eller i vatten tills rötter utvecklas. En hög luftfuktighet och värme underlättar rotbildningen.
Kan en fikus planteras ut?
Under den svenska sommaren kan ficusplantor stå utomhus i skyddade, halvskuggiga lägen. Direkt solljus och kalla nätter bör undvikas. Kom ihåg att ta in dem igen när hösten närmar sig och temperaturen sjunker.
Varför får ficusen gula blad?
Gula blad på en ficus kan vara tecken på övervattning, för låg luftfuktighet, eller näringsbrist. Justera vattningen och se till att jorden får torka upp innan du vattnar på nytt, och överväg att gödsla för att tillföra nödvändiga näringsämnen.
En ficus är en mångsidig och estetiskt tilltalande krukväxt som kan berika ditt hem med sin levande grönska. Med dess olika former och storlekar finns det en ficus för nästan alla inredningsstilar, från minimalistiska till mer lummiga miljöer. Med lite omsorg kan din ficus bli en uppskattad del av ditt hem i många år framöver.
Bonsai som krukväxt
Vad är en bonsai? Bonsai är en fascinerande och konstnärlig form av trädodling som härstammar från Asien, där den har praktiserats i århundraden, särskilt i Japan och Kina. Konceptet med bonsai handlar om att odla träd i små krukor eller behållare, vilket begränsar deras tillväxt och gör att de kan formas till miniatyrversioner av fullvuxna träd. Denna process skapar en harmonisk och proportionerlig miniatyrrepresentation av naturen. Bonsai betraktas inte bara som en form av trädgårdsskötsel utan även som en konstform och ett sätt att meditera och reflektera över naturens skönhet.
Skötsel av bonsai:
- Vattning: Korrekt vattning är avgörande för en bonsais överlevnad. Beroende på art, storlek på krukan och temperatur kan vattenbehovet variera stort. Generellt ska man vattna när jordytan börjar torka ut, men inte låta trädet torka ut helt.
- Placering: De flesta bonsai-träd föredrar mycket ljus, men direkt solljus kan vara skadligt, särskilt under de varmaste delarna av dagen. En plats med ljus men inte direkt solljus är ofta idealisk.
- Beskärning: Beskärning är en viktig del av att forma din bonsai och upprätthålla dess miniatyrstorlek. Detta inkluderar både kronans beskärning för att forma trädet och rotskärning för att begränsa dess storlek.
- Gödning: Eftersom bonsai växer i begränsade mängder jord, behöver de regelbunden gödsling av bonsainäring under sin aktiva tillväxtperiod för att säkerställa att de får alla nödvändiga näringsämnen.
En gång per år ska bonsaien planteras om och i samband med detta så ska rotsystemet beskäras. När rotsystemet beskärs så bildas det nya fina rötter. Du kan klippa ner ungefär 1/3-del av rotbollen utan problem.
Man lindar tråd runt kvistarna för att få den delen av trädet att växa i den riktning som man vill. Tråden bör sedan plockas bort efter en månad, för att inte skada barken, alternativt att man lindar om tråden och släpper på den lite.
Välj ut de grenar du vill ha kvar på din bonsai. Börjar nedifrån och välj ut den 1:a grenen, sen 2:a grenen som skall växa antingen åt andra hållet eller bakåt. Så fortsätter du upp genom trädet tills du är ungefär på 2/3 höjd då du behåller samtliga grenar.
Beskär de nyutväxta kvistarna när det har kommit ut 3-5 bladpar på kvisten. Detta främjar tillväxten och din bonsai behåller den form du valt. Lycka till!
Att odla bonsai handlar inte bara om att skapa estetiskt tilltalande miniatyrträd, utan det är också en djupt rotad filosofi som omfattar tålamod, planering och en djupgående respekt för naturen. Det erbjuder en unik kombination av konstnärligt uttryck, trädgårdsskötsel och personlig tillfredsställelse. Att ta hand om en bonsai kan vara en djupt avkopplande och meditativ hobby som tillåter odlaren att skapa en stark koppling till sin planta.
I vårt breda sortiment hittar du allt som behövs för att ta hand och plantera om dina krukväxter:
Blomjord | Inomhuskrukor | Vattenkannor & sprayflaskor | Näring till inomhusväxter | Växtbelysning