Varmkomposter
Att tänka på innan du börjar kompostera
Har du funderat på att börja kompostera ditt trädgårdsavfall och matavfall? Här går vi igenom vad som skiljer de olika sorterna åt, hur du kommer igång och vad du bör tänka på.
Populära varumärken inom kategorin "Varmkomposter"
Köp varmkompost på HORNBACH.se
Ska du kompostera matavfall, då är det en varmkompost som du måste ha. En varmkompost är en sluten kompost som hindrar att djur kan komma i kontakt med matavfallet, samtidigt som den är isolerad för att påskynda förmultningen. När processen i din matkompost är klar har du fått fram egen kompostjord. Detta är en mycket näringsrik jord som du kan använda direkt i köksträdgården som näring. Med andra ord så kan du följa hela kretsloppet med en varmkompost, från frö, till matbordet och sedan tillbaka till jorden igen. Köp din varmkompost på HORNBACH.se. I vårt sortiment finner du Greenline komposter som kan hålla igång nedbrytningen av ditt matavfall året runt.
Vilken varmkompost är bäst?
När du komposterar matavfall så gör du detta i en varmkompost. Gemensamt för alla komposter för matavfall är att dem är slutna, det vill säga att skadedjur som råttor inte kan ta sig in i komposten. Den slutna komposten är utrustad med både en botten och ett lock. Till skillnad från en trädgårdskompost som varken har botten eller lock. En kompost för matavfall är dessutom isolerad, för att man vill hålla igång förmultningsprocessen även under vinterhalvåret. Men vilken varmkompost är då bäst? Det finns isolerade komposter som fungerar ner till minus 15 grader, men det finns även de extra isolerade varmkomposterna som tål minus 25 grader. Så vilken varmkompost du ska välja beror på vart du bor och hur kallt det är. Tänk på att ju mindre kompostbehållare för matavfall du väljer desto lättare har den för att frysa.
I en varmkompost så har du möjlighet att blanda ditt hushållsavfall med trädgårdsavfall, så därav kan det vara en god idé att välja en stor varmkompost. Att kompostera matavfall finns det olika regler för. Olika kommuner kan ha olika syn på hur en varmkompost ska fungera och användas. Så gå gärna in och läs på vad som gäller i din stadsdel innan du köper en egen varmkompost.
Hur fungerar en varmkompost?
För att processen vid din kompostering av hushållsavfall ska fungera så krävs det en god syretillförsel. Detta får du dels genom en lucka som brukar sitta nertill på kompostbehållaren. Men också genom att röra om i komposten med exempelvis en luckringsstav. En annan sak som är viktig, det är balansen mellan kol och kväve. När du komposterar matavfall så tillför du kväve i din matkompost. Kol det får du från trädgårdsavfall eller om du tillsätter kompostströ, för de som inte vill blanda ner trädgårdsavfall i sin varmkompost av någon anledning. Sen för att din kompostering av matavfall ska fungera i längden så är det viktigt att bland annat temperaturen håller sig uppe på plusgrader och att matkomposten inte torkar ut.
Hur tömmer man en varmkompost?
När du komposterar matavfall så hamnar detta överst i högen. Du öppnar luckan på din varmkompost och tömmer din komposthink med matavfall ner i komposttunnan. Det matavfall som har legat längst i komposten ligger därmed längst ner i matkomposten. För att få ut den färdiga kompostjorden så tar du enkelt bort en sida av kompostbehållaren och med hjälp av en grep så kan du ta lyfta ut detta.
Handla varmkompost på nätet
I vårt sortiment av matkomposter finner du Greenline komposter, exempelvis komposten Greenline Master, som är en extra isolerad varmkompost som klarar även de tuffaste påfrestningarna! Förutom varmkomposter, trädgårdskomposter och kompostgaller så finner du alla tillbehör till kompost som du kan tänkas behöva, som exempelvis kompostströ. Och du, du har väl inte missat vår Lågprisgaranti? Vi garanterar dig bästa priset på varmkompost när du handlar hos oss.
Vill du lära dig mer om vad du kan kompostera och hur du startar upp din varmkompost, då hittar du det i vår guide: Att tänka på innan du börjar kompostera.