Vattenutkastare & tappkranar
Ventilhus för vattenutkastare FM MATTSSON 1/2 " med backventil mässing borstad 4316883V
(0)Spindelförlängare FM MATTSSON med krankägla för vattenutkastare mässing 600 mm 4316711
(0)Tappventil TRIO PERFEKTA G15 med väggfäste i blyfri AZH-mässing förkromad med typgodkänd backventil Inklusive plugg och anslutningsnippel 8445008
(0)Tappventil TRIO PERFEKTA kort modell i blyfri AZH-mässing förkromad med typgodkänd backventil G15 8445007
(0)Tappventil TRIO PERFEKTA G15 standardmodell i blyfri AZH-mässing förkromad med typgodkänd backventil 8445006
(0)Kategorier inom samma överkategori
Populära varumärken inom kategorin "Vattenutkastare & tappkranar"
Köp vattenutkastare & tappkran hos HORNBACH
Oavsett om du har ett brinnande trädgårdsintresse, är bilägare, har pool eller behöver skölja av mattorna så är det bra att ha tillgång till vatten utomhus. Att installera en vattenutkastare är det absolut enklaste sättet att få rinnande vatten utomhus. Det betyder att du gör en genomföring genom exempelvis husväggen, så att det vatten du har inomhus även leds till en kran utomhus. Denna kran brukar kallas tappventil, tappkran, kultappventil eller vattenutkast. På HORNBACH har vi både kompletta utanpåliggande vattenutkast och tappventiler i olika utföranden.
Vad är en vattenutkastare?
Vad är en vattenutkastare?Vattenutkastare används för att få rinnande vatten utomhus. Vanligast är att vattenutkastare endast kan förse dig med kallt vatten men du kan också köpa en tappventil för både varmt och kallt vatten. För att detta ska fungera så krävs det dock att du även drar fram ett rör med varmvatten och ansluter till din utomhuskran. Om du endast ska använda din vattenutkastare på sommaren för att vattna växter med så räcker det oftast med en tappventil för kallvatten, ska du däremot använda vattenutkastaren året runt för att exempelvis tvätta, bör du välja en tappventil med reglage, så att du även kan få varmare vatten.
Det är viktigt att din vattenutkastare är frostsäker. Att en vattenutkastare är frostsäker innebär att spindelventilen som finns inuti utkastaren går hela vägen till anslutningspunkten.Om din utkastare för vatten är frostsäker kommer det vatten som finns kvar när du stänger av den att rinna ut genom tappventilen, och kan därmed inte frysa och skada vattenutkastet. Lämna sen aldrig kvar slangen i tappventilen när du stänger av vattenutkastaren för vintern. Om slangen sitter kvar finns risken att vattnet stannar kvar och fryser, och med det kan din utekran gå sönder.
Hur monterar man en vattenutkastare?
Du kan självklart ta hjälp att montera en vattenutkastare men det är inte så svårt att göra själv. Vattenutkastaren ska monteras på en vägg där utloppet är på utsidan och ventilhuset ska vara i ett uppvärmt utrymme. Tänk också på att ventilhuset ska vara åtkomligt för att det ska kunna kontrolleras vid eventuella läckage. Hålet som ska borras i väggen måste borras svagt nedåt. Detta så att frostskyddet ska fungera korrekt. Om hålet inte borras svagt nedåt kan det leda till att vattnet inte kan rinna nedåt och istället ligger kvar och riskerar att frysa.
Vanliga frågor om vattenutkastare
Får man installera vattenutkastare själv?
Ja, du får installera en vattenutkastare själv så länge det inte innebär att du måste dra om rör eller vattenledningar, detta arbete kräver att en auktoriserad rörmokare ansvarar för utförandet.
Hur kopplar man in en vattenutkastare?
Detta kan självklart se olika ut, beroende på vart du ska montera din vattenkastare och hur väggen som den ska monteras på ser ut.
- Hitta en lämplig plats. Välj en plats där vattenutkastaren kommer att vara mest användbar och där den kan ansluta till övriga bevattningssystem. Fundera på vilka ytor du vill komma åt, exempelvis gräsmattan, trädgårdsväxter, bilen, uteplatsen osv
- Stäng av vattnet på huvudkranen
- Borra ett hål genom väggen med lite större diameter än kopparöret på vattenutkastaren
- För kopparröret genom det uppborrade hålet
- Montera utekranen på ytterväggen
- Montera spindeln i kopparröret
- Anslut vattenledningen invändigt till kopplingen på kopparröret
- Sätt på vattnet på huvudkranen
- Vrid om nycken på vattenutkastet för att vattnet ska komma
Kan man använda vattenutkastare på vintern?
Vanligtvis stänger man av vattnet till utanpåliggande vattenutkastare när vintern kommer. Om du fortfarande vill använda din vattenutkastare är det viktigt att efter användning se till att rören dräneras efteråt, så att det inte finns något vatten kvar i systemet som kan frysa. Det finns också modeller som är fryssäkra, där vattnet inte behöver stängas av under vintern.
Varför läcker vattenutkastaren?
Det kan finnas flera orsaker till att en utanpåliggande vattenutkastare läcker. Det kan vara ett konstruktionsfel, felaktig montering eller att en packning har skadats på grund av att kranen stängs för hårt. En skada kan också uppstå om det har funnits vatten kvar i utkastaren under vintern som frusit och expanderat. En läckande vattenutkastare borde bytas ut för att undvika vattenskador.
Hur styr man en vattenutkastare?
En vattenutkastare står du med en nyckel, som kan se ut på lite olika sätt. Köper du en ny vattenutkastare idag så är det förmodligen en nyckel med 8 mm fyrkantigt hål du kommer att behöva för att kunna styra din vattenkran. Men för att vara på den säkra sidan så kan du köpa en universalnyckel till vattenutkastare med uttag för både 7mm, 8mm, 9mm och 10mm. En nyckel för en utekran kan du köpa i antingen metall eller plast, som garanterat kommer att hålla en lång tid framöver.
Köp vattenutkastare och tappventil online
Hos HORNBACH hittar du vattenutkastare och tappventiler från kända varumärken som Gustavsberg, FM Mattson och Mora. Beställ på webben och får det levererat till dig - alltid till ett lågt pris.