Esther restaurerar ett bord
2021-01-08
Köpa ett nytt bord? Esther tycker att massproducerade varor saknar karaktär. I stället vill hon restaurera ett gammalt bord som är repigt och skevt.
Esther har alltid beundrat gamla trämöbler och restauratörerna som har turen att få jobba med dem varje dag. Men beundran räcker inte hela vägen. Hon är sugen på ett eget Gör-det-själv projekt.
Steg för steg närmar jag mig verkstaden. Jag känner mig upprymd. Det är första gången jag ska restaurera en möbel, men lyckligtvis är jag inte ensam. Restauratören Jana Broxtermann omges av en doft av träflis och färskt kaffe i sin ”damverkstad”, som hon kallar den. Hon skakar tryggt min hand och all min nervositet försvinner. Hon ska visa mig hur man restaurerar ett bord, på samma lugna sätt som hon leder sina hantverkskurser.
Jag kommer dit i tron om att slutresultatet kommer bli ett bord som ser ut som om det är nytt. Det är ett vanligt misstag, förklarar Jana för mig.
Jana Broxtermann
Hon visar mig bordet som vi ska återställa. Det är en kopia av ett engelskt pelarbord från 1600–1700-talet. Det är tillverkat i mahogny på 1950-talet. Den lackade ytan är repig och det står på extremt skakiga ben – trots de många skruvarna som finns i dem.
Bordet är utdragbart på två sidor, men skivorna har fastnat, så det finns mycket att göra. Jana ger mig ett varningens ord: ”Under restaureringsprocessen kommer vi att upptäcka mycket mer som behöver göras, men det tar vi då. Det är möjligt att du som nybörjare t o m förvärrar några av bordets brister, men det är sånt som händer. Vi löser det tillsammans”.
Så då kan ju ingenting gå fel. Det är bara att sätta igång!
Bordsbenen är en utmaning. När man slipar räfflingen, de fina, vertikala spåren i benen, behövs fingertoppskänsla och tålamod. Vilket råkar vara min styrka. Men jag hade aldrig trott att slipningen skulle ta så mycket tid. Slipblocket kommer inte ner i spåren, så de måste slipas med sandpappret i handen. De större hålen, orsakade av skruvarna som den tidigare ägaren slumpmässigt har borrat i bordsbenen, måste också fyllas.
Jag börjar med att rita av hålen på en mall. Sedan skär jag ut formen i små träbitar. Det är ett mycket pilligt arbete men det måste göras. Jag sätter in bitarna i hålen och jämnar till. Jag tycker det ser ganska bra ut och det tycker Jana också.
Men det visar sig att jag är för snabb igen. Först ska vi testa att sätta fast bordsbenen, klämma fast dem på pelaren med skruvklämma och kontrollera så att allt är rakt och centrerat och sen skruva av dem igen. Men nu! Vi applicerar trälim på bordsbotten, bordspelaren, på pluggarna och i plugghålen. Sen drar vi åt klämmor och låter det torka i 30 minuter. Vi använder tiden för att arbeta med utdragstekniken under bordsskivan: vi slipar de ojämna ytorna där de trilskande träbitarna fastnar, så de kan dras ut igen utan problem.
Text: Esther Acason / Foto: Petra Herbert