Kulsliparen
2021-03-15
Skovlar, rotorblock och vattenkraft. Stefan Metzler är kulslipare. Kvarnen har han byggt för hand.
När Stefan Metzler bärgar sin skörd blir han blöt från topp till tå. Han har på sig gummistövlar, vadarbyxor och ibland, till och med en vattentät hatt. Han går i den hala bäcken till sina kvarnhjul och öppnar kvarnarna. Det iskalla vattnet rusar förbi honom. Som en bonde som plockar upp ägg i kycklingburen på morgonen drar Stefan några dussin marmorkulor ur spåren där bäcken med tiotusentals varv har slipat dem runda. ”Det gick bra”, säger 56-åringen och håller upp några av stenkulorna i morgonljuset som faller diagonalt genom bäckens dis, ”Den här gången gick ingen av dem sönder i slipningen.”
De senaste 16 åren har Stefan levt sin dröm. Från ingenting skapade han själv en kulkvarn i sin hemstad Neidlingen. Stefan är säkerhetsingenjör. Men hans sidoverksamhet är kulslipning. Någon som gör kulor i olika storlekar av sten. Det finns fortfarande några vattenkvarnar i landet som demonstrerar det gamla hantverket för turister. Men Stefan driver den enda producerande kulkvarnen i Tyskland.
”Ju mer enhetlig storlek och form råmaterialet har, desto bättre rullar de och desto snabbare slipas de”, förklarar Stefan. Naturligtvis. Om bitarna hade olika storlekar, skulle den största slipas först tills den var samma storlek som den näst största och sedan dessa två tills de fick samma storlek som nästa mindre sten, och så vidare tills de alla var lika stora och slipades i kvarnsstenens spår samtidigt. ”Det tar längre tid och är inte så effektivt”, säger Stefan och rynkar på näsan.
Stefan Metzler
Effektivitet är ett nyckelord för Stefan. Hur behöver kvarnens skovelblad riktas i förhållande till vattenströmmen? Gör kalken från Erkenbrechtsweiler eller från Marbach-Rielingshausen de snyggaste kulorna? Hur ska spåret där kulorna roterar ut se ut? Men när det kommer till vatten blir allt lite mer godtyckligt, mer oförutsägbart. Stefan, som ägnar sig åt mycket vintersport vet: ”Kallt vatten är tyngre och flyter snabbare och sätter bättre fart på skovlarna. Så vintern är den bästa produktionstiden med de bästa förhållandena.”
En vattentemperatur på fyra grader är perfekt. Då kan kvarnen rotera upp till 300 000 varv om dagen. På sommaren kommer den bara upp till 160 000 varv. En slipningsprocess tar 22 till 24 timmar, så på vintern är kulorna kortare tid i kvarnen, om inte Stefan minskar mängden vatten som träffar kvarnhjulet. Månens faser påverkar också marmorproduktionen. Runt fullmåne blir vattnet lättare på natten, eftersom månens tyngdkraft motverkar jordens. Det innebär att natthastigheten saknas och en slipningsprocess då kan ta ungefär en och en halv gång så lång tid. ”Vattnet är en faktor som får dig att känna dig ödmjuk mot naturen”, betonar han.