Internationella pizzadagen

Den 1 januari är det den internationella pizzadagen. Det är den dagen det säljs mest pizzor i Sverige på hela året. Man räknar med att det säljs dubbelt så mycket pizzor på nyårsdagen, i jämfört med en vanlig söndag.

Varför inte göra dina egna pizzor i en pizzaugn? Här hittar du alla redskaps som behövs, samt goda recept på pizzor och tillbehör.

Ingredienser (4 st pizzor):

  • 4 dl vatten
  • 20 g jäst
  • 600 g vetemjöl Tipo 00
  • 3 tsk salt
  • Olivolja av god kvalité

Gör så här:

  • Smula jästen i en stor skål och häll på ljummet vatten. Rör om tills jästen löst upp sig.
  • Rör i mjöl och salt. Blanda runt med en träslev tills degen blandats helt jämn.
  • Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8-12 timmar.
  • Häll upp degen på ett mjölat bord och dela upp i 4 lika stora delar.
  • Forma dem till runda bullar genom att pressa ner degbiten i mitten och vik över kanterna. Upprepa tills det blivit en spänd degbulle utan några bristningar.
  • Smörj ett fat med olivolja. Lägg på degarna och stryk över lite olivolja på varje deg.
  • Täck noga med plastfolie. Ställ in i kylen och låt jäsa i 1-3 dagar. Degarna är sedan redo att bli pizza.

Internationella pizzadagen
Internationella pizzadagen

Ingredienser:

  • 1 burk hela San Marzano-tomater
  • 4 gram havssalt
  • 1 msk olivolja av god kvalité
  • 8-10 färska basilikablad, finhackade
  • 1 krm bikarbonat

Gör så här:

Lägg tomaterna i en skål och mosa med exempelvis en gaffel. Blanda i övriga ingredienser. Gör tomatsåsen dagen innan du ska använda den till din pizza. Att låta den stå och dra i kylen gör att smakerna kommer fram bättre.

  • Tomatsås – mozzarella – parmesan – basilika
    Toppa pizzan med tomatsås, mozzarella, riven parmesan och basilika och kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och ät direkt.
  • Tomatsås – buffelmozzarella – parmaskinka – ruccola
    Toppa pizzan med tomatsås samt buffelmozzarella och kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och lägg på parmaskinka och ruccola.
  • Tomatsås – mozzarella – parmesan – tryffelsalami – basilika
    Toppa pizzan med tomatsås, mozarella, parmesan och tryffelsalami. Kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och lägg på färsk basilika.
  • Tomatsås – burrata – körsbärstomater – vitlöksolja – basilika
    Toppa pizzan med tomatsås, burrata och halverade körsbärstomater. Kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan, ringla över vitlöksolja och lägg på färsk basilika.
  • Tomatsås – kapris – buffelmozzarella – mozzarella – racletteost – gruyére – basilika
    Toppa pizzan med tomatsås, kapris och alla ostar. Kör i pizzaugen. Ta ut och lägg på färsk basilika.

Internationella pizzadagen
Internationella pizzadagen

  • Parmesan – crème fraîche – löjrom – dill – citron
    Täck pizzan med riven parmesan och kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och toppa med crème fraîche, löjrom, dill och citronsaft.
  • Chévre – rödbeta – pinjenötter – honung – olivolja – flingsalt
    Toppa pizzan med chévre, rödbetor (kokta och skivade), pinjenötter och olivolja. Kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och ringla över honung och strö på flingsalt.
  • Smörstekta kantareller – crème fraîche – mozzarella – västerbottenost – karamelliserad lök – färsk timjan
    Toppa pizzan med smörstekta kantareller, mozzarella, riven västerbottenost och karamelliserad lök. Kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och toppa med crème fraîche och färsk timjan.
  • Ädelost – västerbottenost – crème fraîche – päron – valnötter – olivolja – honung
    Bred ut crème fraîche på hela pizzan. Toppa med ädelost, västerbottenost, päronskivor och grovhackade valnötter. Kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och toppa med olivolja, honung och lite salt.

Internationella pizzadagen
Internationella pizzadagen
Internationella pizzadagen