Internationella pizzadagen 1 januari
Den 1 januari är det den internationella pizzadagen. Det är den dagen det säljs mest pizzor i Sverige på hela året. Man räknar med att det säljs dubbelt så mycket pizzor på nyårsdagen, i jämfört med en vanlig söndag.
Varför inte göra dina egna pizzor i en pizzaugn? Här hittar du alla redskaps som behövs, samt goda recept på pizzor och tillbehör.
Pizzaugnar
Pizzastenar & grillar
Se hela vårt sortiment av grillar
Pizzaspadar
Se hela vårt sortiment av pizzaspadar
Tillbehör pizzaugn
Pizzor – tips & recept
Recept: Pizzadeg
Ingredienser (4 st pizzor):
- 4 dl vatten
- 20 g jäst
- 600 g vetemjöl Tipo 00
- 3 tsk salt
- Olivolja av god kvalité
Gör så här:
- Smula jästen i en stor skål och häll på ljummet vatten. Rör om tills jästen löst upp sig.
- Rör i mjöl och salt. Blanda runt med en träslev tills degen blandats helt jämn.
- Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8-12 timmar.
- Häll upp degen på ett mjölat bord och dela upp i 4 lika stora delar.
- Forma dem till runda bullar genom att pressa ner degbiten i mitten och vik över kanterna. Upprepa tills det blivit en spänd degbulle utan några bristningar.
- Smörj ett fat med olivolja. Lägg på degarna och stryk över lite olivolja på varje deg.
- Täck noga med plastfolie. Ställ in i kylen och låt jäsa i 1-3 dagar. Degarna är sedan redo att bli pizza.
Recept: Tomatsås till pizza
Ingredienser:
- 1 burk hela San Marzano-tomater
- 4 gram havssalt
- 1 msk olivolja av god kvalité
- 8-10 färska basilikablad, finhackade
- 1 krm bikarbonat
Gör så här:
Lägg tomaterna i en skål och mosa med exempelvis en gaffel. Blanda i övriga ingredienser. Gör tomatsåsen dagen innan du ska använda den till din pizza. Att låta den stå och dra i kylen gör att smakerna kommer fram bättre.
Tips: Pizzatopping till röda pizzor
- Tomatsås – mozzarella – parmesan – basilika
Toppa pizzan med tomatsås, mozzarella, riven parmesan och basilika och kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och ät direkt. - Tomatsås – buffelmozzarella – parmaskinka – ruccola
Toppa pizzan med tomatsås samt buffelmozzarella och kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och lägg på parmaskinka och ruccola. - Tomatsås – mozzarella – parmesan – tryffelsalami – basilika
Toppa pizzan med tomatsås, mozarella, parmesan och tryffelsalami. Kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och lägg på färsk basilika. - Tomatsås – burrata – körsbärstomater – vitlöksolja – basilika
Toppa pizzan med tomatsås, burrata och halverade körsbärstomater. Kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan, ringla över vitlöksolja och lägg på färsk basilika. - Tomatsås – kapris – buffelmozzarella – mozzarella – racletteost – gruyére – basilika
Toppa pizzan med tomatsås, kapris och alla ostar. Kör i pizzaugen. Ta ut och lägg på färsk basilika.
Tips: Pizzatopping till vita pizzor
- Parmesan – crème fraîche – löjrom – dill – citron
Täck pizzan med riven parmesan och kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och toppa med crème fraîche, löjrom, dill och citronsaft. - Chévre – rödbeta – pinjenötter – honung – olivolja – flingsalt
Toppa pizzan med chévre, rödbetor (kokta och skivade), pinjenötter och olivolja. Kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och ringla över honung och strö på flingsalt. - Smörstekta kantareller – crème fraîche – mozzarella – västerbottenost – karamelliserad lök – färsk timjan
Toppa pizzan med smörstekta kantareller, mozzarella, riven västerbottenost och karamelliserad lök. Kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och toppa med crème fraîche och färsk timjan. - Ädelost – västerbottenost – crème fraîche – päron – valnötter – olivolja – honung
Bred ut crème fraîche på hela pizzan. Toppa med ädelost, västerbottenost, päronskivor och grovhackade valnötter. Kör i pizzaugnen. Ta ut pizzan och toppa med olivolja, honung och lite salt.