Bygg ett insektshotell
2020-04-22
Är tanken god? Absolut! Blir det rätt? Tyvärr inte alltid – mycket kan gå fel när man bygger insektshotell. Sascha Borrée tar med sig en expert som stöd – och hjälper själv till så gott det går.
När jag tar på mig mina vandringskängor och ger mig ut och utforskar skogar, åkrar och ängar – har jag på sistone börjat bli riktigt rädd. Platser som tidigare var lummiga och gröna, har blivit kala och bruna. Där det förr brukade surra och brumma, är det nu bara tyst.
Jag behöver inte ens läsa tidningen för att inse att något är fel. Naturen mår inte bra. Och nu då? Jag vill vara aktiv och göra något åt det. Men vad? Jag kommer inte kunna rädda världen själv, det vet jag. Men kanske kan några bin i min trädgård hjälpa till. Det kanske är dags att bygga ett av dessa insektshotell som jag har hört talas om. Men hur gör man och hur fungerar de? Och hjälper de verkligen bina?
Michail Schütte
”Insektshotell är ett bra sätt att först starta med för att sedan fördjupa sig i ämnet”, säger Michail Schütte, på Naturum Göhrde, ett skogs- och naturmuseum nära Lüneburg i Tyskland. ”Insektshotell accepteras dock bara av vissa typer av bin, så de kan inte ersätta en trädgård som är lämplig för bin eller insekter.” Han varnar för att det finns många saker som kan göras fel när man bygger ett. Till att börja med är valet av material viktigt. Du kan till exempel använda överlivet byggnadsmaterial, men du måste vara försiktig med detaljerna. I värsta fall kan bina skada sina vingar på skarpa kanter eller flisor och de välmenta bo- och viloplatserna blir en dödsfälla.
Jag är lite rädd och är nästan beredd att ge upp min plan. Lyckligtvis har jag ju Michail. ”Jag ska visa dig hur du gör”, lovar han. ”Inga problem.”
Old School: Förberedande arbete med yxa och hyvel
Husbyggnad: Insektsegendom
Trevligt och mysigt: Nu ska vi komma igång
Bästa material: halm, bambu, lera och dött trä
Val av plats:
Insektshotell är fantastiska, men de är bara ett första steg," säger Michail, "De kan inte ersätta en insektsvänlig trädgård." Han förklarar hur viktigt det är att ha en väl genomtänkt blandning av blommor, buskar och träd för att få en konstant blomning från vår till sen höst, för att säkerställa att insekter hittar tillräckligt med mat. Hans råd: Att låta områden delvis växa över för att skapa en boendemiljö för de många bin, skalbaggar och fjärilar som aldrig skulle känna sig bekväma på insektshotell. Jag lyssnar, nickar och tänker för mig själv: Han har rätt, det här var bara början! Nu fortsätter det. Jag kommer att fortsätta forma trädgården imorgon. Skapa insektsrestauranger, rabatter med bivänliga blommor, nya häckplatser - och därmed ett riktigt insektsparadis.
Text: Sascha Borrée | Fotos: Lucas Wahl